zaterdag 3 april 2010

PRIVEPARADIJZEN

De schilderingen van Peter Korver en de erfenis van de achttiende eeuw

Henk Johannes van den Heuvel
Woest en Vredig 3 april 2013
De kluizenaar Mimesis  

In de late zeventiende en in de achttiende eeuw waren veel rijke Amsterdamse kooplieden de inmiddels stinkende grachtengordel ontvlucht en hadden zich gevestigd op buitenplaatsen langs de Vecht. Meestal waren deze omringd door een heerlijke tuin. Het aardse paradijs werd in het interieur voortgezet op zogenaamde behangsels. Anders dan de naam doet vermoeden waren dit schilderingen op doek die op een raamwerk tussen vensters en deuren gespannen waren en vaak meerdere wanden van het interieur in beslag namen. Behangsels hadden meestal parken en pastorale landschappen als onderwerp. Vaak waren er architectonische elementen in Franse stijl aan toegevoegd. Overigens leunden deze geïdealiseerde voorstellingen zwaar op de Hollandse landschapsschilderkunst van de zeventiende eeuw. Bekende behangselschilders uit de achttiende eeuw waren in ons land Egbert van Drielst, Aert Schouman  en Jurriaan Andriessen.



Achtiende eeuwse behangselschildering
 

Het werk van Peter Korver zet de traditie van de behangselschilderkunst voort in een eigentijdse context. Als bioloog schildert Korver met taxonomische nauwkeurigheid en betrouwbaarheid planten- en diersoorten. Vaak staan deze tegen een framework van gestileerde achttiende eeuwse motieven en zijn er historische voorwerpen aan toegevoegd. Zijn werk is erg geschikt voor zeventiende en achttiende eeuwse grachtenpanden en buitenverblijven. Zo maakte hij vorig jaar voor de Residentie van Charles François LeBrun, een serie schilderijen waarin exotische en inheemse dieren gecombineerd worden met elementen die verwijzen naar de rijke geschiedenis van het pand aan de Herengracht 40. Zijn nieuwste werk is een plafondschildering voor een villa in Bergen (NH) en heet Leaves of Grass. Het bestaat uit zes langwerpige panelen die tussen de balken van het plafond geplaatst worden.  





Voormalige Residentie van Charles François Lebrun (links) aan de Herengracht in Amsterdam en het schilderij Le Roi de Rôme (rechts) van Peter Korver. Op het ovale portret staat Napoleon’s zoon die van 1811-1815 Koning van Rome was.





Copyright Henk J. v.d. Heuvel
http://dekluizenaar.mimesis.nl
 


For local & international enquiries please contact us at: peterkorver.com 
+31(0)655712412

.