zaterdag 16 november 2013

PASTA DIVA


Opera restaurant Pasta e Basta 

 

To read this article in English,
Please click  >here<


Toen Hans Duijf  een bezoek bracht aan de ruimte van het zojuist gesloten ICA-café onder het Institute of Contemporay Art in de Amsterdams Spiegelstraat, wist hij direct dat dit de plek was om zijn lang gekoesterde wens te realiseren;  Een opera restaurant met lange tafels, waar iedereen elke avond aan zou kunnen schuiven, zoals op een buurt-diner op een straat in Italië. Op het menu zouden uitsluitend pasta’s staan; Pasta e Basta.
En last but not least, de bediening zou er opera’s en aria’s gaan zingen.
Voor het interieur en de decoraties verzocht hij Peter Korver om een rijke theatrale vormgeving met draperieën, marmer en . . .dames.  




De Witte Jurk
Peter Korver | Amsterdam
voor Pasta e Basta

In de Sala dei Cavalli van het Palazzo del Té  in Mantova  zijn de muren beschilderd met levensgrote paarden tegen een achtergrond van uitbundig maar toch subtiel gekleurde vlakken van nadrukkelijk gestileerd geschilderd marmer.
Iets dergelijks stond Korver in dit restaurant voor ogen toen hij de muren boven de industriële lambrisering voorzag van een twintigtal vierkante vlakken. Een rijk palet van pastelkleuren; oxidegroen, fuchsia, kwarts, warme okers en goudtonen.





Pasta e Basta | Amsterdam

De vraag om dames en draperieën combineerde hij door tegen deze achtergrond heldere trompe-l’oeil schilderingen van figuren in Rococo kostuums aan te brengen.  De gezichten van deze dames blijven voor ons verborgen; één staat van ons afgewend, bij anderen ontbreekt het hoofd in het geheel. Op het tweede gezicht betreft het hier kostuums die op een z.g. paspop blijken te zijn gedrapeerd. De kostuums houden hierdoor het midden tussen figuur en draperie. Tevens lijken de ontbrekende hoofden een subtiele verwijzing naar de dramatische gebeurtenissen die in de late 18 e eeuw nog in het verschiet lagen. Zo wordt met deze figuren niet alleen een weldadige lichamelijkheid de ruimte binnen gebracht maar tevens een onderhuidse spanning van drama en geweld. Een essentieel element in elke opera.



De Rode Jurk
Peter Korver | Amsterdam
Een van de andere damen in het interieur van Pasta e Basta

Twee jaar later werd Peter Korver opnieuw door Duijf  benaderd. Ditmaal voor een tweede, veel groter restaurant in een 19e-eeuws entrepôt gebouw op de z.g. Kop van Zuid  in Rotterdam. Opnieuw maakte hij hier gebruik van gekostumeerde figuren maar naast grote gestucte gobelins werden ditmaal de opera heldinnen zelf binnen gebracht. Op 38 ovale medaillons boven de bogen van het gewelfde souterrain, stonden de namen van de grote geliefden – de sterren van de opera’s. De vrouwen waarmee het aan het einde van de voorstelling altijd slecht blijkt te zijn afgelopen.

Van Pasta e Basta kunnen we dat niet zeggen – het restaurant werd een van de grote successen van de late jaren '90 en een internationale hit. Tot op de dag van vandaag zit de locatie in het Amsterdamse Spiegelkwartier vrijwel elke avond volgeboekt



"Medea"
Een van de 38 medaillions
op de bogen van de Rotterdamse vestiging




For local & international enquiries please contact us at: peterkorver.nl
+31(0)655712412


.