dinsdag 19 november 2013

PEARL OF EARTH


Vakwerk Boerderij

Seasons Magazine - Juli / Aug 2011

Tekst / productie;Wilma Custers
Fotografie; Louis Lemaire

Op verzoek van de makers zijn de oorspronkelijke foto's bij dit artikel vervangen door eigen beelden van dt project. ( Foto's; Studio Matusiak)


Missie; een echtpaar met ideeën zocht een groep creatieve vakmensen om samen een boerderij in Abcoude te verbouwen. Resultaat: een eigenzinnig familiehuis. Eeuwenoud van buiten, warm en eigentijds van binnen.
Op zoek naar een huis in de directe omgeving van onze hoofdstad, komen Georgios Petropoulos en Nicole Verheijden al snel uit in Abcoude. De landelijke omgeving zo vlak bij Amsterdam verrast het stel: “We waren meteen verliefd op de rust en de schoonheid”, verteld Georgios. Diverse keren gingen ze er op huizenjacht. Nicole; “Op een dag zagen we dat deze boerderij te koop stond. Na de eerste bezichtiging wisten we; dit is de perfecte plek om een nieuw hoofdstuk in ons leven te beginnen. In 2001 werden we de gelukkige eigenaren van deze prachtplek.”

De vorige eigenaren van de boerderij Piet en Karin Jonker, specialisten op het gebied van oude bouwmaterialen hadden het 17e-eeuwse pand al eerder zorgvuldig verbouwd. Toch wilden Georgios en Nicole een nieuwe start maken en hun eigen stijl doorvoeren met behoud van originele kenmerken. Bovendien wilden ze de grote stal die jarenlang showoom van de Jonkers was, bij het woonhuis betrekken om de woonruimte groter te maken. Een nieuwe verbouwing werd in gang gezet, waar ze om te beginnen de hulp van architect Peter Fuijt en aannemer Xandor Oord voor inriepen. Daarbij was het belangrijkste doel het creëren van een comfortabel familiehuis met veel daglicht en een open indeling waarin de begane grond en de eerste verdieping meer bij elkaar betrokken zouden worden.




Glazen Deuren
Ook moest er een passende match komen tussen de authentieke basis van het huis en de persoonlijke smaak van haar nieuwe bewoners; een inrichting met mediterrane en oosterse invloeden. Verschillende vakmensen werden hiertoe ingeschakeld. Zo verzorgde vormgever en interieurbouwer Steven Suyl o.a. de master-bedroom en een badkamer op de bovenverdieping, nadat daar de diverse kleine oude slaapkamers omgevormd waren tot één grote ruimte. Georgios en Nicole wilden graag dat de verdieping een open en transparant karakter kreeg. Suyl bereikte dit onder meer door glazen vouwdeuren, omlijst met open siersmeedwerk. 


Schildersmotieven
Naast Suyl drukte met name kunstenaar Peter Korver zijn stempel op het huis. Hij werkte muren, plafonds en kozijnen af, samen met decoratieschilder Wim Gerbscheid, met schildersmotieven of door ze door middel van verftechnieken een geheel eigen uitstraling te geven. Hun samenwerking leidde ter plekke tot nieuwe technieken en ideeën. Aan de basis van het hele project ligt een uitgebreid “moodbook” dat Korver voor Georgios en Nicole maakte in een vroeg stadium van de bouw. De wanden in de badkamer kregen een mediterrane afwerking, die in de hal en de oude stal de uitstraling van oud kalkstucwerk en de boogdeuren vanuit de entree zijn nieuw maar zien er honderd jaar oud uit nadat Korver ze onder handen nam. Het meest in het oog springend echter zijn de beschilderde plafonds; een in de kleine woonkamer, slakken tegen de achtergrond van een zeventiende-eeuws krullen dessin, en een keukenplafond  beschilderd met korenvelden en distels. Peter; “de originele functie van het huis inspireerde me om met dat graan en die dieren de vruchtbaarheid en het agrarische verleden in het huis terug te brengen.”  De serene kleuren voorkomen dat de enorme schildering te dominant is.”


                                                                                                               

De oorspronkelijke smalle entree werd met een klein kamertje en het toilet samengetrokken tot een ruime hal. De wanden werden afgewerkt met kalkstucwerk in de warme kleur van zandsteen en voorzien van nissen met antieke Delftse tegels.


                                         



De dubbele deuren en het boogkozijn naar de keuken, heeft Korver nieuw laten maken en zijn daarna door hem voorzien van een oude look.  Peter; “Ik wilde niet dat die deuren te romantisch zouden worden, maar  ze een wat zwaarder industrieel gevoel meegeven. Alsof ze uit een oude plantenkas komen. Uiteindelijk is die boog behoorlijk monumentaal uitgepakt, maar het verhoudt zich goed tot de Engels Rode muren”.





De keuken werd op maat gemaakt door David de Rijks. Oude en nieuwe materialen werden ook hier zorgvuldig gecombineerd. De dieprode wanden vormen een warm contrast met de antieke Delftse wandtegels en passen perfect bij de stijl van de bouwperiode van de boerderij; het voorhuis 17e , het achter gedeelte begin 18e eeuw.


                                                                                                                               

Het keukenplafond werd door Peter Korver in z’n geheel vervangen door hout, dat door hem was beschilderd met korenvelden, distels en vlinderpaartjes. De plafondbalken bleven origineel, op de vloer liggen antieke Franse “dallen”.


 
                                                                         





Het interieur is een mooie mix tussen authentieke elementen als het houten gebint en de persoonlijke smaak van de nieuwe bewoners: oosterse en mediterrane invloeden en elementen. De grote woonkamer achter gebruiken Georgios en Nicole als vrienden en famillie op bezoek komen. Als ze samen zijn zitten ze vooral in de kleinere en intieme woonkamer aan de voorkant van het huis - Onder - De origineel 18e eeuwse trap leidt naar de oude opkamer, nu in gebruik als Georgios' kantoor. 


                                          


                                                

Ook het plafond van de voorkamer werd door Peter Korver met de hand beschilderd.
Peter: "Georgios stelde aanvankelijk voor het plafond te bekleden met vlaams goudleder behang, maar daar stapten we uiteindelijk toch vanaf. De krullen op dat soort behang brachten me wel op het idee voor dit plafond. In het archief van het Rijsmuseum vond ik 17e-eeuwse gravures van krullende ornamenten, die de basis werden van deze schildering. Ze zijn bewerkt en uitvergroot geschilderd op antieke vloerdelen die we vervolgens tussen de balken hebben aangebracht. De levensechte slakken die ik er bij heb geschilderd, geven zulke ornamenten het leven weer terug.  Het is  nu toch een soort tuin geworden".





Vorige Bewoners
Ook vorige bewoners Piet en Karin Jonker zijn nog in het huis terug te vinden. Niet letterlijk natuurlijk, maar in de vorm van meubels en accessoires die in de winkel van het stel werden gekocht: onder meer wandtegels,  de schouw en een enorm boeddhabeeld.
Nicole; “en die kleine antieke kroonluchter met porseleinen roosjes uit Frankrijk. Die hing al in de boerderij. Het was het laatste punt van onderhandeling bij de koop van het huis. Ik wilde hem zo graag hebben.”



                                  


Altijd ter plekke.
De renovatie duurde uiteindelijk twee jaar. Al die tijd woonde Georgios en Nicole in een klein huis achter de boerderij. Nicole; “daardoor konden we de ontwikkelingen op de voet volgen en waren we altijd ter plekke als er overleg gevoerd of beslissingen genomen moesten worden. Eind 2004 was het eindelijk zover; ons droomhuis was klaar.”

Seasons Magazine - Juli / Aug 2011
Tekst/ productie; Wilma Custers

Foto's; Louis Lemaire.

Op verzoek van de makers zijn de oorspronkelijke foto's bij dit artikel vervangen door eigen beelden van dt project. ( Foto's; Studio Matusiak)




Website:  www.peterkorver.com